Opzet teamtraject

Opzet van een teamtraject

De opzet van een teamtraject is afhankelijk van de vraag en de ontwikkelingsfase van het team. In een verkenningsgesprek maak ik graag met jullie helder wat de gewenste resultaten zijn. Dit levert focus op. Daarnaast stuur ik op het vergroten van vertrouwen: de basis in samenwerking. Het helpt als teamleden elkaars werkwijze kennen en als het team leert om de onderlinge verschillen te bespreken en te benutten. 

teamontwikkelingsmodel Lencioni

Teamleren

In mijn begeleiding stuur ik op het lerend vermogen van het team. Met het team onderzoek ik de interactie en de teampatronen. Welke teampatronen helpen het team verder en welke zorgen voor stagnatie? Ik neem een team mee in deze teambril. Theorie verduidelijk ik door oefeningen in het hier-en-nu en vertalen we naar de werkpraktijk. Zo krijgt het team oog voor de manier waarop ze samenwerken en leren de teamleden hoe ze hun samenwerking verbeteren.

Hoe eerder het team dit zelf kan, hoe beter. Jullie pad is van jullie en dat is een belangrijk uitgangspunt in mijn begeleiding. Ik stem met jullie af wat de meest helpende rolverdeling is, waarbij een ieder in zijn/haar plek wordt versterkt.

In de lead of vanuit de achtergrond

Soms ben ik in de lead in een teambijeenkomst, waarbij ik in de voorbereiding optrek met de leidinggevende en/of een delegatie uit het team. Het is ook mogelijk dat ik op de achtergrond ondersteun bij het maken van een programma dat jullie zelf uitvoeren bijvoorbeeld. Regelmatig ben ik sparringspartner voor leidinggevenden die de teambril vaker willen opzetten om hun team verder te helpen. Zie ook Leidinggeven aan je team.

teamcoaching on the job

Ook maakt teamcoaching vaak onderdeel uit van een teamtraject. Ik ben dan in de rol van teamcoach aanwezig bij een teamoverleg en help jullie on-the-job om zo effectief mogelijk samen aan de slag te zijn.

Veelvoorkomende onderwerpen

Hoewel ieder programma maatwerk is, komen de volgende onderwerpen regelmatig aan de orde:

  • Inzicht in eigen en elkaars kwaliteiten, talenten en werkwijzen
  • Onderlinge verschillen in het team boven water krijgen en leren benutten
  • Teampatronen ontdekken en concreet maken hoe ineffectieve patronen anders kunnen
  • Gezamenlijke & gedragen besluitvorming
  • Conflicthantering
  • Inzicht in de eigen teamontwikkelingsfase en het concreet maken van de volgende stap als team.

Een stap zetten met je team?

Wil je weten hoe je een volgende stap kunt zetten met je team? Neem contact op, ik ga graag vrijblijvend in gesprek.