Teams die samen aan de slag moeten om gezamenlijke resultaten te halen, maken een redelijk voorspelbare ontwikkeling door, bestaande uit een aantal fasen. Voor teams zijn deze teamontwikkelingsfasen vaak herkenbaar en een helpend handvat om verder te komen.

De meest bekende fasering in teamontwikkeling komt van Tuckman. Hij heeft het over de fasen Forming, Storming, Norming en Performing. In iedere fase heeft een team bepaalde teamcompetenties te ontwikkelen. Door inzicht in de teamfase weet je wat het team te leren heeft om verder te komen.

De resultaten die een team levert, hangen samen met de ontwikkelingsfasen en de leercurve van een team. Na een goede start, zal er in de stormingfase of strijdfase altijd een dip ontstaan in de prestaties.  Als een team leert hoe ze dit samen te boven komen, zijn ze als team effectiever geworden.

Deze checklist gedrag per teamontwikkelingsfase helpt om zicht te krijgen op de ontwikkelingsfase van je team. Per fase vind je kenmerkend gedrag beschreven van zowel de teamleden als de leidinggevende of projectleider. Je kunt de lijst ook invullen samen met je team, om zo het gesprek te voeren over wenselijke vervolgstappen in de samenwerking.

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je wellicht hulp? Neem gerust contact met me op.