storming fase teamontwikkeling

Heb je gedoe in je team en samenwerking die stroef loopt?

Kijk vanuit het perspectief van teamontwikkeling. Je vindt hier drie gouden tips die jou en je team verder helpen. 

1. Gedoe: niet fijn, wel goed nieuws

Teams die zich ontwikkelen op weg naar meer teamzelfstandigheid, komen op een bepaald moment in een fase met ‘gedoe’. Dit gedoe is dus een teken van teamontwikkeling. Het voelt niet prettig, maar is in feite goed nieuws. Wel is het nu zaak om als team te leren hoe je met dit gedoe kunt omgaan. Het is belangrijk dat de leidinggevende dit proces faciliteert en niet de touwtjes juist weer naar zich toetrekt.

teamontwikkelingsfasen o.b.v. Tuckman

2. Vraag vooral niet: “Waar komt dit vandaan?”

Voor je het weet ben je twee uur verder als je deze vraag stelt en het levert meestal geen informatie op richting een oplossing. Bovendien is de kans groot dat het een vervelend gesprek wordt over wie er schuldig zijn aan het gedoe. Juist het normaliseren van het teamgedrag helpt om het bespreekbaar te maken: teams maken nu eenmaal deze fase door.

3. Wat je dan wel vraagt…

Het uitgangspunt vanuit teamontwikkeling is dat je als team samen dit gedoe in stand houdt en dat iedereen hier een aandeel in heeft.  Weersta de verleiding om in te zoomen op de individuele tekortkomingen van teamleden, hoe groot die neiging vaak ook is in deze teamfase. Leg de focus op gedragspatronen in het gehele team. Dat doe je door samen te onderzoeken wat het antwoord is op deze vraag:

 Hoe houden we dit gedoe samen in stand?

Ga op zoek naar gedragspatronen in het team die niet effectief zijn. Patronen gaan over gedrag en het effect ervan en vaak zie je dan een cirkel ontstaan. Het gedrag van de een versterkt het gedrag van de ander, en vise verca. Bijvoorbeeld:
Hoe meer de introverte teamleden stil blijven, hoe meer de extravertere leden het woord voeren. En hoe meer zij het woord voeren, hoe stiller de introverte leden… en zo onstaat een cirkel.

Bij het ontdekken van deze circulaire patronen wordt zichtbaar dat beide kanten de situatie in stand houden. Mijn ervaring is dat daarna als vanzelf de vraag ontstaat: hoe kunnen we dat anders doen? Alle partijen zien hun aandeel in het patroon en daarmee is ook zichtbaar dat verandering aan beide kanten kan beginnen.

Hiermee aan de slag?

Zet een eerste stap en bespreek eens in je team welke patronen jullie herkennen. Is er zoveel gedoe dat dit te lastig is? Dan wil je misschien begeleiding. Neem vrijblijvend contact op, ik spreek je graag over de mogelijkheden.