thuisteam systemische kijken naar teams

Een manager verwees naar dit komische filmpje van Monty Python om te beschrijven hoe zijn managementteam “samenwerkt”. Herken je er wat van in jouw MT?

Dezelfde doelen voor ogen?

Dit filmpje is een fantastische intro om in je MT eens te bespreken welk team een ieder als eerste team ervaart: dit MT of het team waaraan je leiding geeft. Dit heeft namelijk veel effect op de doelen die een ieder voor ogen heeft.  Je vindt hieronder enkele zinvolle vragen om dit gesprek te faciliteren.

Helderheid in primaire focus

De meest leden van een managementteam maken deel uit van meerdere teams. Ze zijn niet alleen lid van het MT, maar hebben ook nog het team dat ze aansturen. De ene manager heeft haar prioriteit bij het MT en voelt zich hier het meeste thuis, terwijl de andere manager vooral het eigen team ervaart als zijn thuisteam. En dat beïnvloedt prioriteiten en commitment op teamafspraken.
Dit verschil op zich is niet erg, maar er ontstaan problemen als de teamleden dit niet verhelderen met elkaar. Onuitgesproken verwachtingen veroorzaken ergernissen en frustraties over elkaars inzet. Voorkom ruis door onderstaande vragen eens in je managementteam te bespreken.

Vragen om te bespreken in je team

  • Welk team komt bij een ieder van ons op de eerste plek? Dit MT of het team waar je leiding aan geeft?
  • Hoe herkennen we dit terug in onze samenwerking?
  • Wat spreken we hier af om hier goed mee om te gaan?

“Nou begrijp ik waarom ik me hier soms een roepende in de woestijn voel. Ik dacht dat het aan mij lag, maar nu begrijp ik dat dit een logisch gevolg is van hoe we in onze teams zitten!”

Begeleiding voor je management team?

Wil je wellicht begeleiding voor je MT? Neem contact op, ik bespreek graag en vrijblijvend de mogelijkheden met je.