Conflictmanagement in je team

Herken je dat? Tijdens teamoverleggen loopt het gesprek vaak via jou als leider. Teamleden richten zich tot jou en stellen hun vragen aan jou, ook als anderen het antwoord kunnen geven. 

Maar juist als iedereen bij elkaar zit, wil je de kracht van het team benutten. Je wilt dat je teamleden met elkaar in gesprek gaan en niet steeds via jou communiceren. Je vindt hier de twee meest eenvoudige én effectieve manieren om tijdens een teamoverleg de interactie en actieve deelname te bevorderen:

1) Kijk naar de zwijgers, luister naar de sprekers

Teamleden kijken naar jou als ze praten, als je leidinggevende, voorzitter of projectleider bent. Als je wilt dat ze met elkaar in gesprek gaan, is een bijzonder effectieve interventie: je kijkt naar de zwijgers, terwijl je luistert naar de spreker. Dit zal in het begin een beetje vreemd of onbeleefd aanvoelen. Het helpt om af en toe te knikken zodat ze zien dat je luistert, ook al kijk je rond.

Het effect is dat degene die naar jou kijkt, jouw blik volgt en ook rondkijkt. Daardoor gaan de teamleden als vanzelf met elkaar in gesprek. Bijkomend voordeel is dat je zicht hebt op alle aanwezigen in het team. Zo kun je ook de non-verbale signalen oppikken van degenen die niet aan het woord zijn.

Ik bespreek deze tip vaak in leiderschapscursussen, en dan heb ik deze interventie zelf allang toegepast in de groep. Deelnemers zijn altijd verbaasd dat ze dit niet hebben opgemerkt.

2) Geef géén antwoord en kijk vragend rond

Teamleden hebben vaak de neiging om hun vraag te richten aan jou als leidinggevende. Soms moet het antwoord echt van jou komen, maar heel vaak kunnen andere collega’s ook heel goed antwoord geven. Door je stil te houden en vragend rond te kijken, nodig je hen uit om te reageren. Na enkele seconden stilte (die altijd langer duren dan je denkt 😊) is er bijna altijd iemand anders die antwoord geeft.

Op deze manier krijgt iedereen meer zicht op welke kennis bij wie aanwezig is bijvoorbeeld, of wie welke mening is toegedaan. Dit is vaak waardevolle informatie voor de samenwerking.

 

In welke teamontwikkingsfase zit je team?

Als bijna alle interactie via de leidinggevende verloopt, dan zegt dit iets over de ontwikkelingsfase van het team. Als leidinggevende kan je hierop sturen, om het team te helpen taakvolwassen te worden. Deze checklist met kenmerkend gedrag per teamontwikkelingsfase helpt om zicht te krijgen op de ontwikkelingsfase van je team.

Wil je er meer over weten? Neem dan even contact op.